Święta to wyjątkowy czas w ciągu roku, który zwykle spędzamy w gronie najbliższych. Często to właśnie wspólne gotowanie i pieczenie ciasteczek dodają świętom niepowtarzalnego uroku i rodzinnego ciepła. Warto uczynić z tego własną rodzinną tradycję. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na cztery rodzaje szybkich i prostych ciasteczek, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Z łatwością wykonasz je nawet w towarzystwie dzieci, a ich przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Zapoznaj się ze wszystkimi naszymi propozycjami i wybierz ten, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Ciasteczka owsiane

Pierwsze na liście są ciasteczka owsiane. Proste w wykonaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Są też sycące, dlatego doskonale sprawdzą się jako świąteczny podwieczorek albo drugie śniadanie. Aby je zrobić, wystarczy połączyć 200 g płatków owsianych z 60 g miodu, 100 g masła i dodatkami wedle uznania. Doskonale sprawdzą się tam na przykład wiórki kokosowe, czekolada, laska wanilii czy rodzynki sułtańskie. Przygotowanie tych ciasteczek nie zajmie Ci więcej niż 30 minut, a radość, jaką przyniosą, jest bezcenna. Pełen przepis znajdziesz na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.

Shortbread

Następne w kolejce są tradycyjne angielskie ciasteczka shortbread o wyjątkowym smaku. Ich przygotowanie jest równie proste jak w przypadku ciasteczek owsianych, a do tego szybkie. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie mąki, masła i cukru. Te kruche ciasteczka są idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Są delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Sprawdź przepis i przekonaj się sam.

Jak upiec shortbread?

Aby przygotować klasyczne shortbread, wystarczy umieścić na stolnicy 230 g mąki pszennej, 100 g mąki ryżowej, 150 g cukru pudru oraz 250 g zimnego masła.  Składniki początkowo należy siekać nożem. Kiedy już się połączą, trzeba dodać 2 żółtka i ekstrakt z wanilii. Na tym etapie możesz już zacząć wyrabiać ciasto rękami, ale pamiętaj, żeby nie zagniatać go za długo. Gotową masę przełóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wytnij dowolne kształty przy pomocy foremek. Tradycyjne shortbread zwykle mają kształt charakterystycznych dziurkowanych prostokątów. Jeśli nie masz specjalnych foremek, możesz wycinać je również przy pomocy zwykłego kuchennego noża. W ten sposób uformowane ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Ciastka z wróżbą

Chcesz dodać trochę magii do świątecznej atmosfery? Wypróbuj przepis na ciasteczka z wróżbą. Wystarczy, że do ciasta dodać będziesz małe karteczki z napisanymi wróżbami. Każde ciasteczko kryje w sobie niespodziankę, co dodaje uroku całemu procesowi pieczenia i jedzenia. To świetna atrakcja i sposób na urozmaicenie rodzinnych spotkań. Duża dawka dobrej zabawy gwarantowana!

Jak przygotować ciastka z wróżbą?

Wystarczy przesiać do miski 200 g mąki pszennej i 20 g kakao. Do tak przygotowanej mieszanki należy dodać 3 całe jajka, 10 ml oleju rzepakowego, a także 5 g cukru waniliowego, 20 g zwykłego cukru, szczyptę soli i cynamon. Po zagnieceniu ciasta trzeba je bardzo rozwałkować, a następnie wycinać z niego okręgi przy pomocy foremki lub zwykłej szklanki. Na środku każdego z nich należy następnie ułożyć wcześniej przygotowaną karteczkę z wróżbą, a całość skleić dokładnie w taki sam sposób jak w przypadku wigilijnych uszek. Tak przygotowane ciasteczka trzeba jeszcze tylko posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczy

Na koniec proponujemy coś dla miłośników czekolady. Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczy to prawdziwe świąteczne smaki. To jedno z najdoskonalszych połączeń smaków, nieodmienne kojarzące się z Bożym Narodzeniem. Czekolada idealnie komponuje się z cytrusowym posmakiem, tworząc harmonię smaków, którą pokochają wszyscy domownicy.

Jak upiec ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczy?

Do przygotowania czekoladowych ciasteczek z pomarańczowym aromatem potrzebne będzie 110 g miękkiego masła i 130 g cukru trzcinowego, które należy utrzeć przy pomocy miksera aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zajmie to co najmniej kilka minut. Następnie dodajemy jedno jajko i aromat waniliowy, a całość ponownie mieszamy. W międzyczasie w niewielkim garnku rozpuszczamy 125 g lekko gorzkiej czekolady. Do masy maślanej dodajemy 150 g mąki, 30 g kakao i łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki mieszamy przy pomocy szpatułki razem z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dodajemy 270 g posiekanej gorzkiej czekolady i skórkę otartą z pomarańczy. Formujemy ciasteczka i pieczemy 10-12 minut.

Przygotowywanie szybkich i prostych ciasteczek świątecznych według zaproponowanych przez nas przepisów to doskonały sposób na przyjemne spędzenie czasu z rodziną. Wspólne pieczenie i smakowanie ciasteczek to prawdziwe świąteczne radości, które bardzo zbliżają i łączą pokolenia. Wypróbuj nasze przepisy i ciesz się magią świąt. Smacznego!