Prezentacja: Nasze sandomierskie kulinaria regionalne
Sandomierz
Najważniejsze informacje
Początek | Niedziela, 19 września, godz. 14:00 |
---|---|
Strona wydarzenia | https://edd.nid.pl/wydarzenia… |
XIX edycja konkursu kulinarnego kultywującego dawne tradycje kulinarne regionu sandomierskiego organizowana w przestrzeni dziedzińca Zamku Królewskiego w Sandomierzu.
Stałymi uczestnikami konkursu są delegacje gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody ufundowanej przez Burmistrza Miasta Sandomierza – „Srebrnej Chochli”. Przedstawiciele gmin zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu „produkt kulinarny”. Jurorzy zwracają uwagę na regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, sposób wykonania, indywidualne walory smakowe, przyjętą formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja lokalnych smakołyków przygotowanych przez delegacje gmin.