Gawęda/opowieść: Smaki szczodrych dni
Sandomierz
Najważniejsze informacje
Początek | Sobota, 18 września, godz. 15:00 |
---|---|
Strona wydarzenia | https://edd.nid.pl/wydarzenia… |
Etnograficzne spotkanie edukacyjne poświęcone zawichojskiej tradycji wypiekania szczodroków połączone z degustacją produktu lokalnego.
Czym są szczodroki? Kiedy obchodzono „szczodre dni”, w jakim celu „chodzono po szczodrokach” i co mają z tym wspólnego kolędnicy? Na te oraz wiele innych pytań opowiemy podczas spotkania edukacyjnego na dziedzińcu Muzeum Okręgowego w Sandomierzu. Uczestnicy spotkania będą mieli okazję zgłębić swoją wiedzę o pieczywie obrzędowym wypiekanym dawniej w okresie Bożego Narodzenia na terenie całej Kielecczyzny, wziąć udział w degustacji oraz posłuchać rozmów z najstarszymi mieszkańcami Zawichostu na temat szczodroków i obchodzenia szczodrych dni, jakie zapisały się w ich pamięci, np.: „Szczodroki kołoki powiadają nam szczodra pani, dobra pani dajcie i nam! Jak nie dacie szczodroka kołoka – dejcie chleba klin! Zapłaci wam som pan Jezus za ten szczodry dzień! Szczodry dzień, dobry dzień będzie chleba na tydzień! Siadła pani na stołeczku, dała dzieciom po szczodrocku, a jednemu się nie dostało – to się dziecię rozpłakało!”. Zapraszamy do smakowania dziedzictwa – zawichojskich szczodroków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podróży w głąb tradycji kulinarnych Sandomierszczyzny. Wstęp wolny, choć ilość szczodroków – „do wyczerpania zapasów gospodyni”!